joi, 14 mai 2015

Locuri rupte din Rai: Bisericile scufundate din România


Sub multe dintre barajele, lacurile de acumulare sau canalele de irigaţie se ascund ruinele unor lăcaşuri de cult vechi de sute de ani. Biserici, morminte... Multe dintre ele strămutate în perioada comunistă atunci când lucrările de inginerie hidrotehnică erau în plină glorie. Altele însă au fost scufundate, la propriu! Însă multe dintre bisericile scufundate s-au încăpăţânat să iasă la suprafaţă.
Avântul tehnologic din secolul 20 şi încăpăţânarea lui Ceauşescu de a transforma România cu orice preţ au dus la dispariţia multor lăcaşuri de cult. Nu a contat istoria, nu a contat unicitatea lor, nu a contat sufletul oamenilor... Multe dintre biserici, alături de sate întregi, au fost acoperite de ape în urma lucrărilor de inginerie hidrotehnică.
Au trecut zeci de ani de atunci, însă urmelor lor se mai pot vedea şi azi... o turlă care iese în mijlocul unui lac în care au fost deversate deşeuri sau fundaţia altarului care a răzbit noroaiele de pe fundul unei bălţi asanate sunt câteva dintre locurile rupte din Rai. Locuri pe care le poţi vedea şi azi...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu